We zijn op zoek naar een getalenteerde Front-End Developer om ons team te versterken! bekijk vacature

De copywriting trends voor 2024

Door: Marvin Luijten, Copywriter

De avonden worden weer donkerder en de laatste dagen van het jaar staan weer voor de deur. 2023 zit er alweer bijna op. Een jaar dat de boeken ingaat als een veelbewogen periode vol veranderingen en ontwikkelingen voor copywriters wereldwijd.

De opkomst en het gebruik van artificial intelligence heeft de manier waarop wij copywriters werken revolutionair veranderd. De afgelopen maanden zijn intelligente chatbots zoals ChatGPT en Google Bard uitgegroeid tot een onmisbaar element binnen het schrijversvak.

Een leuke en handige tool? Of een ware revolutie in content creatie? De tijd zal het uitwijzen.

Terwijl we allemaal nog druk bezig zijn met het navigeren in deze “nieuwe” manier van copywriting, staat 2024 alweer om de hoek. Een nieuw jaar waarin de ontwikkelingen van 2023 gegarandeerd een staartje zullen krijgen en waarin nieuwe veranderingen hun opwachting maken.

Om goed voorbereid het nieuwe jaar in te duiken, nemen we alvast een kijkje naar wat het nieuwe jaar mogelijk gaat brengen voor copywriters. Hier zijn de copywriter trends voor 2024.

Inhoudsopgave

Wat zijn de copywriting trends van 2024?

1. AI, de collega waar je niet meer zonder kan

Laten we direct met de deur in huis vallen en beginnen met hét gespreksonderwerp bij de maandagochtend koffie van 2023: artificial intelligence. Tenzij je het afgelopen jaar onder een steen hebt geleefd, waar niks mis mee is, heb ook jij kennisgemaakt met ChatGPT, Google Bard of een andere vorm van AI.

Uit cijfers van Centraal Bureau Statistiek blijkt dan ook dat veel bedrijven inmiddels al gebruik maken van AI.

In 2023 weten steeds meer bedrijven gebruik te maken van AI.

Bron: CBS

Slimme chatbots, zoals Chat GPT schrijven binnen een mum tijd complete blogteksten, e-mailteksten, sales praatjes, LinkedIn posts en ga zo maar door. Heel even vreesden we allemaal dat we op korte termijn zouden worden vervangen door AI.

Niks blijkt echter minder waar.

In plaats van dat AI de vervanger zou worden van copywriters en content creators, werd het door vrijwel iedereen omarmd als je nieuwe favoriete collega. Slim leren werken met AI zorgde er niet alleen voor dat we sneller werden in ons werk, maar ook beter. Nieuwe ideeën, nieuwe mogelijkheden en natuurlijke betere kwaliteit. Waar veel mensen twijfelachtig reageerden op de opkomst van AI binnen copywriting, heeft iedereen op zijn of haar manier ermee leren werken. Wat ons betreft is de AI revolutie binnen copywriting ook pas net begonnen.

Online bereik ChatGPT.

Bron: GFK

Want niet alleen ChatGPT heeft dit jaar een stempel gedrukt op vrijwel elke sector binnen marketing. Ook Google zet vol in op de ontwikkeling van eigen AI diensten. Begin dit jaar kwam het techbedrijf namelijk met hun antwoord op de razend populaire AI tool ChatGPT en introduceerden ze Bard. Hoewel het taalmodel de nodige opstartproblemen kende, heeft het zich steeds verder ontwikkeld tot een geduchte concurrent voor ChatGPT. Beide AI chatbots hebben hun voor- en nadelen, maar er wordt achter de schermen hard gewerkt de prestaties te verbeteren.

2024 wordt het jaar waarin de opmars van AI alleen maar doorzet. De impact van AI gegenereerde content wordt namelijk alsmaar groter. Niet alleen binnen copywriting, maar binnen alle takken van content creatie. Daarnaast is de ontwikkeling van AI in volle gang. Sinds september beschikt ChatGPT4 over internet toegang, waardoor de kwaliteit van AI geschreven content ongetwijfeld alleen maar zal toenemen. Evenals het gebruik.

Afgelopen november maakte OpenAI CEO Sam Altman bekend dat ChatGPT meer dan 100 miljoen wekelijkse gebruikers heeft.

De verwachting voor volgend jaar is dat AI modellen nog slimmer worden. ChatGPT en Google Bard zullen nog beter begrip krijgen van de context van onze prompts, waardoor de kwaliteit van de output ook omhoog gaat. Dit betekent voor copywriters dat een sterke en complete prompt volgend jaar een nog betere tekst oplevert die minder snel te onderscheiden is van een tekst geschreven door mensen.

Komend jaar wordt het internet overspoeld met AI content. Het is aan ons copywriters om hier actief de leiding over te nemen en ervoor te zorgen dat er meer kwaliteit dan kwantiteit content gepubliceerd wordt. Door actief aan de slag te gaan met AI en chatbots als ChatGPT en Bard een integraal onderdeel te maken van je workflow, kun je een flinke kwaliteitsslag maken.Want iedereen kan zometeen met AI een tekst schrijven, maar alleen de echte getrainde creatieveling kan met AI goede teksten schrijven.

Als Copywriter zullen we komend jaar steeds vaker een stapje terug doen en het daadwerkelijke schrijfproces uitbesteden aan ChatGPT en Google Bard. In plaats daarvan richten wij ons meer op het sturen van dit proces. Het bedenken en verbeteren van prompts zal bepalend zijn voor de kwaliteit van de teksten. Daarnaast wordt nacontrole en aanpassingen maken cruciaal. Kortom, wil jij als copywriter boven de rest uitspringen volgend jaar? Dan moet je ervoor zorgen dat jij samen met AI betere teksten schrijft dan de rest.

In 2024 schrijft AI misschien de teksten, maar jij maakt het verschil. Dus tijd om aan de slag te gaan.

2. Slimmer zoeken met Google Search Generative Experience

AI technologie heeft de toekomst. Ook Google zet vol in op het gebruik van kunstmatige intelligentie. Natuurlijk is er al Google Bard, maar een goede AI chatbot is voor Google natuurlijk niet genoeg. Om ‘s werelds meest populaire zoekmachine te blijven is het van belang dat Google het voortouw neemt in de toepassing van kunstmatige intelligentie. En hoewel het nu nog relatief nieuw is, lijkt 2024 het jaar van Google Search Generative Experience te worden.

De manier waarop we online navigeren blijft veranderen. De komst van kunstmatige intelligentie luidt een nieuw hoofdstuk voor zoekmachines zoals Google in. Om internetgebruikers nog beter van dienst te zijn heeft Google haar zoekmachine gecombineerd met Bard. Het resultaat? Google Search Generative Experience, oftewel AI gegenereerde zoekresultaten.

Wat houdt dit precies in? We leggen het kort uit.

Wat is Google Search Generative Experience?

In SEG (Search Generative Experience) combineert Google de mogelijkheden van AI met het beste van de Google zoekresultaten. Dit leidt tot nog betere en completere antwoorden op zoekvragen van gebruikers. In theorie begrijpt AI nog beter wat je bedoelt met je zoekopdracht, waardoor je altijd het antwoord krijgt dat je zoekt plus iets extra’s. Denk hierbij aan:

 • Een samenvatting van de belangrijkste informatie over een onderwerp. Zoek jij bijvoorbeeld naar een filmster? Dan krijg je direct een korte biografie met een opsomming van de meest populaire films waar deze acteur in te zien is.
 • Vervolgvragen voor meer informatie.  Naast de mogelijkheid om zelf een vraag te stellen (‘ask a follow up’) zijn er ook 3 gerelateerde vervolgvragen om op te klikken. Dit zijn vragen waarvan AI denkt dat ze relevant zijn voor je zoekopdracht.
 • Een bronnenoverzicht. Zo kun je direct zelf controleren waar Google zich op baseert en indien gewenst kun je direct de bron lezen. Hoe Google bronnen toont is op dit moment nog zeer wisselvallig.

In onderstaand voorbeeld zie je precies hoe SGE eruit ziet wanneer iemand wil weten wat Google Bard is. Bovenaan in de zoekresultaten verschijnt direct alles wat relevant is voor de vraag.

Een voorbeeld van search generative experience bij een zoekopdracht.

Bron: Search Engine Journal

Wat betekent dit voor copywriters?

Google SGE staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Het is op dit moment alleen te gebruiken in de Verenigde Staten, Japan en India. Google is druk bezig met het testen en verbeteren van de AI gegenereerde zoekresultaten. Het idee is dat de implementatie van AI ervoor zorgt dat er een compleet begrip ontstaat van wat gebruikers nou echt zoeken. Voor 2024 is de verwachting dat Google deze nieuwe manier van zoeken stap voor stap wereldwijd uitrolt.

Ook voor copywriters gaat SGE een grote rol van betekenis spelen. Wanneer Google alle antwoorden op gebruikersvragen direct bovenaan in de zoekresultaten toont, waarom zouden mensen dan nog jouw website bekijken? Kortom, hoe zorg je ervoor dat Google alsnog mensen naar jouw website leidt?

Het antwoord is quality content.

Dit het moment waarbij de echt goede copywriters zich onderscheiden van de rest. Want net als voorgaande jaren zet Google volledig in op het leveren van kwaliteit. Wil jij ervoor zorgen dat jouw artikelen, blogs en overige content scoren in Google? Dan moet je ervoor zorgen dat wat jij creëert beter is dan wat er al te vinden is.

Wat dat betreft verandert er in 2024 vrij weinig voor copywriters. Het draait nog steeds om je doelgroep en het is nog steeds belangrijk dat je kwaliteit levert. De introductie van SGE is simpelweg de volgende stap in een proces dat al lange tijd bezig is. Alleen heeft kunstmatige intelligentie nu een nieuw hoofdstuk ingeluid.

3. Een video zegt meer dan 10.000 woorden

Als ik je nu de volgende vraag stel: welke social media platform was in 2023 “the place to be” voor branding en marketing? Dan zeg je waarschijnlijk zonder lang na te denken TikTok. De Chinese app heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een leuk videokanaal tot een heuse marketing tool. Het onderzoeksbureau Newcom kwam recent tot de conclusie dat alleen al in Nederland het aantal TikTok gebruikers van 3 naar 4 miljoen is gestegen. Het merendeel van deze “tiktokkers” gebruikt de app dagelijks en naar verwachting stijgt het aantal gebruikers de komende jaren alleen maar verder.

Het aantal gebruikers van TikTok is in 2023 flink toegenomen.

Bron: Newcom Research & Consultancy - Social Media Onderzoek 2023

Waar TikTok lange tijd een leuke vrijetijdsbesteding voor tieners was die dansjes en challenges deden, is de app het afgelopen jaar uitgegroeid tot een krachtige marketing tool. Grote merken als Gym Shark, Ryanair, WWE, Netflix en Duolingo behoren tot de grootste TikTok kanalen met miljoenen volgers wereldwijd. Met korte, creatieve filmpjes verstevigen ze niet alleen hun naamsbekendheid, maar bereiken ze ook nieuwe doelgroepen.

De populariteit van TikTok stijgt niet alleen onder jongeren.

Bron: Newcom Research & Consultancy - Social Media Onderzoek 2023

Bovenstaande grafiek laat mooi zien hoe de populariteit van het social media platform de afgelopen jaren explosief is gestegen in Nederland. Niet alleen onder jongeren. Alle generaties lijken de kracht van TikTok te hebben ontdekt.

Wil jij als copywriter of als ondernemer je product, dienst of merk nog beter verkopen? Vergeet dan niet de waarde van video’s. Mede dankzij social media als Instagram en TikTok neemt de aandachtspanne van mensen steeds verder af. Het wordt in 2024 dan ook nog belangrijker om als copywriter of content creator direct de aandacht van je lezer te grijpen (en vast te houden). Het gebruik van korte video’s is dé manier om je tekst op een creatieve manier af te wisselen met beeldend materiaal. Niet alleen trek je zo sneller de aandacht van je lezer, maar ook kun je op creatieve manier je product, dienst of merk volledig uitlichten.

Als een foto meer dan 1000 woorden zegt, dan vertel je met een video een heel verhaal.

Voor 2024 is de voorspelling dan ook dat het gebruik van videocontent nog belangrijker wordt binnen copywriting.Heb jij als ondernemer of copywriter het gebruik van video’s op je website volledig links laten liggen? Dan raden we je voor 2024 aan om toch de camera erbij te pakken, want met alleen het geschreven woord ga je het niet redden.

4. Google beslist: E-E-A-T is bepalend

We blijven nog even hangen in de wereld van SEO. Het is nu al een tijdje geleden dat Google haar beroemde E-A-T uitgebreid met nog een E tot E-E-A-T. Voor alle copywriters onder ons die hier (nog) niet zo bekend mee zijn. E-E-A-T staat voor:

 • Expertise
 • Experience (nieuw)
 • Authoritativeness
 • Trustworthiness

Wat betekent dit voor copywriters?

Google gebruikt deze punten om de waarde van je website/ content te bepalen. De content op je website moet uitstralen dat je expertise en ervaring hebt met het onderwerp waarover je schrijft, dat gerelateerde websites jouw website als een autoriteit beschouwen en dat je betrouwbaar bent. Al deze punten samen bepalen de status van je website en hoe goed deze scoort in Google.

De EEAT-cirkel als rankingfactor voor Google.

De rol van E-E-A-T wordt in 2024 alleen maar groter. Google is namelijk veel meer geïnteresseerd in het complete plaatje en de persoon(en) achter een website. Kun jij relevante expertise, kennis, autoriteit en betrouwbaarheid aantonen door middel van de content op je website? Dan beloont Google jou hiervoor. Door dit algoritme is het nog belangrijker voor bedrijven om quality content aan te bieden. Een leuke tekst op je website is simpelweg niet meer genoeg. Aan jou als copywriter de taak om dit voor elkaar te krijgen.

De invloed van E-E-A-T op copywriting

Maar hoe verandert die extra “E” nou de manier waarop wij copywriters ons werk doen?

Met experience (ervaring) legt Google nu een grotere nadruk op de persoonlijke of praktische ervaring van contentmakers. Deze nieuwe dimensie erkent dat ervaringen, of ze nu persoonlijk zijn of voortkomen uit directe betrokkenheid, een cruciale rol spelen in de authenticiteit en waarde van informatie. Naast ervaring blijven expertise, gezaghebbendheid en betrouwbaarheid belangrijke pijlers.

Copywriters moeten aantonen dat ze niet alleen kennis hebben van hun onderwerp, maar dat deze kennis afkomstig is van een betrouwbare bron en wordt gepresenteerd op een manier die vertrouwen wekt bij de lezer.

Het toepassen van E-E-A-T principes in de praktijk vereist een strategische benadering van copywriting. Hier zijn enkele concrete voorbeelden van hoe je als copywriter op actieve wijze E-E-A-T kunt verwerken in je werk:

 • Schrijf vanuit persoonlijke ervaringen: Bij het schrijven van een blog over Europese reisbestemmingen voor een reisbureau, is meer nodig dan een eenvoudige lijst met plaatsen en basisinformatie. Echte waarde komt vanuit persoonlijke ervaringen. Als jij als copywriter die deze plaatsen zelf heeft bezocht, brengt jouw authentieke perspectief niet alleen de content tot leven voor de lezer, maar verhoogt het ook de waardering door Google.
 • Laat zien wat je weet: Een uitgebreide gids over 'De nieuwste trends in digitale marketing' kan expertise tonen door in te gaan op gedetailleerde strategieën, recente marktontwikkelingen en casestudy's. Het gebruik van actuele gegevens en voorbeelden verzekert de lezer van de grondige kennis en het begrip van het onderwerp.
 • Geef klanten het woord: In content over een specifiek huidverzorgingsproduct, kunnen echte klantverhalen worden geïntegreerd. Door klanten aan het woord te laten over hun ervaringen en de resultaten te tonen via voor-en-na foto's, wordt niet alleen bewijs van de effectiviteit van het product geleverd, maar wordt ook vertrouwen en authenticiteit opgebouwd.
 • Bewijs je expertise: Uitgebreide kennis binnen een vakgebied is niet voldoende. Het is belangrijk dat je laat zien waar deze kennis vandaan komt. Schrijf jij voor een juridisch adviesbureau? Maak dan met kwalificaties, diploma’s en titels duidelijk waar de expertise van het bedrijf vandaan komt. Door deze achtergrond expliciet te benadrukken, presenteer je als copywriter de content als een betrouwbare bron van informatie.

Deze methoden zorgen ervoor dat de content niet alleen voldoet aan de E-E-A-T criteria, maar ook van echte waarde is voor de lezers. Hiermee versterk je de kwaliteit van je content en zorg je dat deze jouw doelgroep bereikt.

Kortom, als copywriter is het jouw taak om nog betere teksten te schrijven volgend jaar. Laat zien dat je kennis hebt over je onderwerp, dat de informatie die je aanbiedt compleet is en laat als bedrijf zien wie er achter de content op je website zit. Zorg ervoor dat jouw website of artikel oprecht is en precies datgene is wat de bezoeker wil lezen. Kortom, je doelgroep bedienen wordt nog belangrijker in 2024. Daar worden je lezers blij van, maar Google ook.

5. Minder is meer, nu meer dan ooit

De vijfde trend voor 2024 is minimalisme als contentstrategie. Nu denk je misschien bij jezelf: "joepie, ik hoef minder te doen”, maar juig nog maar niet te vroeg. Volgend jaar draait het namelijk niet om minder werken, maar vooral om slimmer werken. Laten we hier eens naar kijken.

In 2015 verklaarden onderzoekers van Microsoft dat de gemiddelde mens nog maar een aandachtsspanne van 8 seconden had. Dat is minder dan bij een goudvis, was de conclusie. In 2000 kon de gemiddelde persoon zijn of haar aandacht nog voor 12 seconden vasthouden, voordat ze werden afgeleid. Dat is een afname van ruim 4 seconden in 15 jaar tijd.

Sinds de bekendmaking van deze conclusie is er veel veranderd in de wereld. De gigantische toename van sociale media en smartphonegebruik heeft ervoor gezorgd dat we het steeds lastiger vinden om geconcentreerd bezig te zijn. We zijn minder geconcentreerd op werk, lezen minder graag dikke boeken en kijken minder graag lange filmpjes. Dit geldt natuurlijk ook voor ons internetgebruik.

En hier liggen in 2024 kansen voor copywriters.

Zoals gezegd moeten we vanaf nu allemaal slimmer schrijven. Probeer je product niet te verkopen met een boel tekst waarin je uitgebreid ingaat op waarom dit product zo geweldig is. Nee. Vanaf nu ben jij straight to the point. Want lezen mensen niet direct iets wat hun aandacht trekt? Dan klikken of swipen ze gewoon weg en proberen ze het bij een andere website.

Wil jij er volgend jaar zeker van zijn dat je de aandacht van je lezers vasthoudt? Volg dan onderstaande tips!

Tip 1: Maak je zinnen korter
In een wereld waar niemand meer dan 8 seconden aandacht voor je heeft, werken lange zinnen averechts. Gebruik daarom korte zinnen. Korte zinnen lezen niet alleen fijner. Ze zijn ook nog eens makkelijker te begrijpen. Twee vliegen in één klap dus.

Tip 2: Gebruik goede headings
Je kent ze wel, de koppensnellers. Mensen die zoveel haast hebben dat ze een pagina openen, de koppen lezen en weer weg zijn. Om deze snelle lezers te vangen heb je goede koppen nodig in je tekst. Koppen die eigenlijk al samenvatten wat er in je tekst staat.

Tip 3: Pas witruimte en dikgedrukte woorden toe
Een lange alinea leest niet fijn. Deel deze op door witregels toe te voegen en voila! Je bent er al. Wil dat lezers je tekst snel kunnen scannen? Maak dan belangrijke woorden of zinsdelen dikgedrukt. Dan vallen ze direct op.

Tip 4: Rich content is key
Wissel tekst af met rich content. Video’s, afbeeldingen, grafieken, diagrammen, elementen. Noem het maar. Alles wat relevant is voor je boodschap kun je gebruiken om je tekst aantrekkelijker te maken. Niet voor niets worden video’s nog belangrijker in 2024.

Tip 5: Schrap waar het kan
Tevreden over je tekst? Mooi! Dan kun je beginnen met schrappen. Vaak kun je hetzelfde zeggen, maar dan korter. Zo voorkom je herhaling, lange zinnen en passieve schrijfvormen. Wees kort, bondig en straight to the point.

Minimalistisch schrijven klinkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet. Al snel val je in oude patronen en schrijf je uitgebreide alinea’s. Ga daarom eens de laatste maand van 2023 actief spelen met minimalisme. Dan weet je zeker dat je volgend jaar in nog minder woorden je boodschap overbrengt.

6. Schrijf voor mensen, niet voor bezoekers

Oké, dit klinkt misschien als een herhaald cliché, maar het is echt waar. Als copywriter is het je voornaamste zaak om je lezer zo goed mogelijk van dienst te zijn in hun (online) zoektocht naar antwoorden en oplossingen.

<>Wil jij komend jaar teksten schrijven waar mensen nog meer aan hebben en die nog beter presteren? Dan is het tijd om persoonlijk te worden. Jouw lezer moet het gevoel krijgen dat je met hem of haar in gesprek bent. Niet met iemand anders.

De vraag is nu, hoe ga je dit doen?

Op de eerste plek is het in 2024 nog belangrijker dat je weet wie je doelgroep is. Het is niet genoeg om enkele demografische gegevens te verzamelen. Je moet je doelgroep écht kennen. Wie zijn ze, hoe wonen ze, wat voor werk doen ze, wat zijn hun hobby's en ga zo maar door.

Tip: Creëer voor jezelf een of meerdere persona’s voor wie je gaat schrijven en werk deze zo gedetailleerd mogelijk uit tot je een ‘echt’ persoon voor je hebt. Gebruik dit tijdens het schrijven en schrijf persoonlijke content waarmee je je direct tot je lezer richt.

Zodra je een compleet beeld hebt van voor wie je schrijft, is het tijd om het gesprek aan te gaan. Ik zeg hier express “het gesprek”, want om echt een connectie te krijgen met je lezer, moet je jouw tekst zien als een gesprek. Je wilt je lezer immers raken met je content. Dit doe je door een emotionele band op te bouwen met je lezer.

Maar hoe raak je mensen?

De kracht van verhalend schrijven

We houden allemaal van verhalen. Niet voor niets vertellen wij mensen al duizenden jaren verhalen. Boeken, films, televisieseries en games. Het zijn allemaal vormen van verhalen. Verhalend schrijven is een krachtige techniek om de aandacht van je lezers vast te houden. Daarnaast spreekt een verhaal tot de verbeelding van je lezer. Wat je probeert te verkopen, wordt opeens echt. Allemaal dankzij een verhaaltje.

Vervang bijvoorbeeld dit:

“De nieuwe MAKITA Accu kettingzaag DUC 353Z is er speciaal voor jou. Met een 5,0 Ah accucapaciteit heb je altijd genoeg power in huis voor elke zaagklus. Dankzij de professionele kettingsnelheid van 20 m/s, zaag je snel en eenvoudig takken tot brandhout. Zelfs dikke stammen vormen geen probleem. Ervaar het zelf en bestel vandaag nog je MAKITA Accu kettingzaag DUC 353Z.”

Door dit:

“De ganzen trekken naar het zuiden en de bladeren vallen van de bomen. De koude wintermaanden staan voor de deur. De tijd dat we gezellig met z’n allen rond de houtkachel zitten komt steeds dichterbij. Heb jij je voorraad brandhout al klaar?

Met de MAKITA Accu kettingzaag DUC 353Z zaag je binnen een mum van tijd zelfs de dikste stammen tot brandhout. Ga goed voorbereid het najaar in en bestel vandaag nog.”

Zeg nou zelf. Welke tekst spreekt meer tot jouw verbeelding?

Door verhalend te schrijven visualiseer je voor mensen wat de mogelijkheden zijn zodra ze jouw product of dienst kopen. Een verhaal spreekt veel meer tot de verbinding dan droge feiten. Daarnaast creëren lezers een emotionele connectie bij het lezen van een verhaaltje. De ganzen en de bladeren in bovenstaand voorbeeld is

In 2024 wordt het alleen maar belangrijker om een persoonlijke connectie te krijgen met je lezer. Laat zien dat je jouw doelgroep door en door kent en dat je hen begrijpt. Verwerk dit in levendig geschreven teksten die tot de verbeelding spreken. Kortom, schrijf voor mensen, niet voor bezoekers.

Conclusie: in 2024 moeten we slimmer schrijven!

Zo, dat waren alle voorspellingen voor het komend jaar. Van kunstmatige intelligentie tot aan minimalisme, alles is voorbij gekomen. De wereld van copywriting is het afgelopen jaar flink opgeschud door de komst van kunstmatige intelligentie. De opmars van AI, zoals ChatGPT en Google Bard heeft ons vakgebied niet alleen verrijkt, maar ook getransformeerd. Deze tools hebben ons geholpen sneller en efficiënter te werken, terwijl ze tegelijkertijd nieuwe creatieve mogelijkheden hebben geopend.

Met de introductie van Google Search Generative Experience zien we een verschuiving in de manier waarop zoekresultaten worden samengesteld en gepresenteerd. Dit vraagt van ons als copywriters een aanpassing in onze strategieën om zichtbaar en relevant te blijven binnen de zoekmachines. Het leveren van kwaliteit waarmee je jezelf onderscheidt van de rest wordt nog belangrijker.

In 2024 zullen we ook zien hoe belangrijk het is om niet alleen deskundigheid en betrouwbaarheid (E-E-A-T) te demonstreren, maar ook om echt verbinding te maken met ons publiek. Verhalend schrijven, het creëren van een persoonlijke connectie, en het begrijpen van de unieke behoeften en verlangens van onze doelgroep zijn essentiëler dan ooit.

Je doelgroep wil niet meer, meer, meer, maar vooral beter. Het internet raakt overvol en in een wereld waar de aandachtsspanne korter is dan ooit, is het de kunst om met minder woorden meer te zeggen. Dit betekent dat elke zin, elk woord, en elk beeld telt. Het gebruik van videocontent neemt hierbij een prominente plaats in, waarbij een goed geplaatste video meer impact kan hebben dan een goed geschreven stuk tekst.

Terwijl we druk bezig zijn met onze werkwijze aan te passen, is het belangrijk om te onthouden dat ons doel als copywriters hetzelfde blijft: authentieke, boeiende en waardevolle content creëren die onze lezers informeert, engageert en inspireert. 2024 belooft een jaar te worden waarin we onze vaardigheden verder zullen verfijnen en ons aanpassen aan de veranderende tijden. Het wordt een jaar vol kansen. Kansen die we alleen maar benutten als we leren om slimmer te schrijven.

De Haan Media: samen, structureel, succesvol!

Wil je meer weten over webteksten laten schrijven en samen met ons aan de slag om jouw website ook in 2024 te laten scoren? Neem dan contact met ons op en maak vrijblijvend een afspraak.