We zijn op zoek naar een getalenteerde Front-End Developer om ons team te versterken! bekijk vacature

De toepassing van Simon Sinek’s Golden Circle in copywriting

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige merken je meteen aanspreken, terwijl anderen gewoon langs je heen gaan? De meeste mensen en merken weten wat ze doen en hoe ze dat doen. Het antwoord op de waarom vraag is echter veel lastiger te geven. Terwijl dit antwoord vaak de sleutel tot succes is.

Om ervoor te zorgen dat je merk blijft hangen moet je beginnen met de ‘why’, volgens de Golden Circle van Simon Sinek. In deze blog bespreken we de toepassing van Simon Sinek’s Golden Circle in copywriting. Zo kun jij je onderscheiden van concurrenten en een band opbouwen met je klant.

We gaan het in deze blog hebben over de volgende onderwerpen:

De Golden Circle van Simon Sinek: Wat houdt het in?

Veel ondernemers weten wel wat ze doen en hoe dit gedaan wordt, maar wanneer er naar het ‘waarom’ gevraagd wordt, blijft het stil. Het antwoord: “Om geld te verdienen!” is geen passend respons, het is een resultaat. In ‘Why’ van de Golden Circle wordt gekeken naar de beweegredenen en de écht toegevoegde waarde van het bedrijf. De Golden Circle is een denkmodel afkomstig uit het boek ‘Start with Why'. Hierin wordt beschreven hoe je als leider mensen kan inspireren om actie te ondernemen. Met de Golden Circle van Simon Sinek breng je dus in kaart met wat, hoe én waarom een organisatie zich onderscheidt van andere organisaties.

Waar een bedrijf zich vroeger kon onderscheiden van de concurrentie door middel van de 4 P’s ofwel prijs, product, plaats en promotie, is dat tegenwoordig niet meer genoeg. Om erachter te komen wat het onderscheidende vermogen is van jouw bedrijf, is een alternatieve manier van denken en doen in deze tijd echt nodig. Dit resulteert in loyale klanten en een betere positie dan de concurrent. In de afbeelding hieronder zie je de Golden Circle van Simon Sinek. Het model bestaat uit drie cirkels die je moet doorlopen.

Start met de Why van Simon Sinek voor jouw organisatie.

De Why, How, What kenmerken op een rijtje

  1. Inspirerende merken en leiders passen dit model toe;
  2. Het vereist het denken vanuit de kernreden van het bestaan van een organisatie;
  3. De communicatie moet voortkomen uit de missie van de organisatie.

De Golden Circle voor jouw organisatie

Wat Simon Sinek heeft gedaan is observeren wat grote leiders in de markt onderscheidt in hun communicatie. Dit heeft hij vastgelegd in een cirkel opgebouwd uit drie niveaus. Hoe kun je deze Golden Circle van Simon Sinek toepassen op je eigen organisatie, met name in copywriting? Laten we dieper ingaan op elk niveau.

Waarom (Why):

Het begint allemaal met 'waarom'. Waarom ben je als ondernemer begonnen? Wat is je diepere missie en overtuiging? Dit niveau is essentieel voor copywriting omdat het de emotionele aantrekkingskracht creëert die mensen verbindt met je merk. Het gaat niet alleen om wat je verkoopt, maar waarom je het verkoopt. In je copywriting moet je deze 'why' duidelijk communiceren om een emotionele connectie met je doelgroep te maken.

Hoe (How):

Na het vaststellen van je 'waarom', is het tijd om te kijken naar 'hoe' je je 'waarom' wilt bereiken. Dit gaat over je unieke aanpak, je waarden en je cultuur. In je copywriting kun je deze aspecten benadrukken om je te onderscheiden van je concurrenten. Laat zien hoe jouw organisatie anders is en waarom dit voor je klanten belangrijk is.

  • Hoe verkopen wij diensten en/of producten?
  • Wat zijn onze Unique Selling Points?
  • Wat zijn de kernwaarden van onze organisatie?

Wat (What):

Het 'wat' niveau is het meest tastbare en gemakkelijk te begrijpen niveau van de Golden Circle. Het omvat de producten of diensten die je aanbiedt. Hoewel dit belangrijk is om te vermelden in je copy, is het niet het startpunt. De 'what' komt voort uit het 'waarom' en het 'hoe'. Het is wat je doet om je 'waarom' te realiseren.

”Everyone knows what he does, some know how he does it, but few know why he does it.” - Simon Sinek

Toepassingsvoorbeeld

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van hoe het model kan worden toegepast. Duurzame kleding bijvoorbeeld. Als je kijkt naar de beweegredenen voor mensen om deze aan te schaffen, dan zie je dat dit voornamelijk komt door de ‘Why’. Laten we de verschillende lagen voor dit voorbeeld even op een rijtje zetten:

  • Why- Bijdragen aan een duurzamere wereld door bewuste kledingkeuzes te promoten
  • How Gebruik van biologische materialen en milieuvriendelijke productieprocessen
  • What Duurzame kledingstukken, accessoires en schoenen

Alle lagen zijn belangrijk voor een succesvol bedrijf. Bedrijven die minder succes boeken, starten vaak vanaf de verkeerde kant. Het gaat de klant minder om het product of de dienst zelf, maar meer om de meerwaarde ervan.

Kijk vooral ook de video waar Simon Sinek zelf zijn Why, How, What model (Golden Circle) uitlegt:

Wat zijn de voordelen van het Why, How, What model?

  • Duidelijke richting: Het model helpt je bij het definiëren van de 'waarom', wat een duidelijke missie en doelstellingen creëert. Dit biedt een heldere richting voor jouw organisatie en je medewerkers.
  • Emotionele aantrekkingskracht: Door te communiceren waarom je organisatie bestaat en waarin je gelooft, kun je een diepe emotionele band opbouwen met klanten en medewerkers. Dit resulteert in loyale relaties en een sterker merkimago.
  • Onderscheidend vermogen: Het model helpt organisaties zich te onderscheiden van concurrenten door de nadruk te leggen op hun unieke 'waarom' en 'hoe'. Dit kan een concurrentievoordeel opleveren en jouw organisatie in staat stellen zich te positioneren als een leider in de branche.
  • Betere besluitvorming: Het richten op het 'waarom' van je organisatie stelt jou in staat om beslissingen te nemen die in lijn zijn met de missie en langetermijndoelen, waardoor de cohesie en consistentie worden versterkt.
  • Gemotiveerd personeel: Wanneer medewerkers begrijpen waarom de organisatie bestaat en welke doelen zij nastreven, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd om bij te dragen aan het succes van je bedrijf.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

  • Niet altijd toepasbaar: Het model kan te eenvoudig zijn voor sommige organisaties en niet voor alle bedrijfstypes geschikt zijn. Het kan lastig zijn om een duidelijke 'waarom' te vinden voor bepaalde bedrijven.
  • Emotie vs. Feiten: Soms kan het model te sterk gericht zijn op emotie en minder op feitelijke gegevens en cijfers. Dit kan leiden tot beslissingen die niet goed onderbouwd zijn.
  • Overmatige nadruk op 'Why': Een te grote nadruk op het 'waarom' kan andere cruciale aspecten, zoals productkwaliteit, verwaarlozen.
  • Gebrek aan bewijs: Er is geen definitief wetenschappelijk bewijs dat bedrijven die het 'waarom' centraal stellen altijd beter presteren dan anderen. Het model steunt vaak op anekdotisch bewijs en selectieve voorbeelden.

Inside out of outside in?

De meeste organisaties beginnen met het communiceren van hun 'what' en werken dan naar hun 'how' en 'why'. Dit blijkt echter niet altijd effectief te werken. Simon Sinek stelt voor om "outside in" te beginnen, dus met je 'why'. Geïnspireerde bedrijven als bijvoorbeeld Apple en Tony’s Chocolonely beginnen echter bij de kern ‘waarom’ en werken zich zo een weg naar buiten. Dit wordt de ‘inside out’ methode genoemd. Hoe je dit het beste kunt toepassen lees je hieronder.

Hoe gebruik je deze Why, How, What-theorie?

De reden waarom je dus begint met de ‘why’, is het idee dat je een band opbouwt met de klanten die veel betekenisvoller is dan een band die is gebaseerd op de eigenschappen van de ‘what’. Hoe formuleer je nu de WHY, HOW en WHAT van jouw bedrijf of organisatie? Eigenlijk is dat best simpel. Door jezelf de juiste vragen te stellen.

Vragen voor the Why:

  1. Waar geloven wij als bedrijf in?
  2. Wat zijn onze overtuigingen?
  3. Wat zijn onze drijfveren?
  4. Waarom komen wij elke ochtend ons bed uit en waarom is dat belangrijk voor anderen?
  5. Waar worden wij als bedrijf gelukkig van?

Vragen voor the How:

  1. Hoe verkopen wij producten en diensten?
  2. Wat is onze USP, Unique Selling Point?
  3. Wat is ons onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie?
  4. Op welke manier doen wij het anders of beter dan de concurrentie?
  5. Wat maakt ons uniek?

Vragen voor the What:

  1. Wat voor diensten of producten verkopen wij?

Kijk bijvoorbeeld naar de Why, How, What van deze grote bedrijven:

Google

  • Why: "Ons doel is om alle informatie ter wereld toegankelijk en bruikbaar te maken."
  • How: "We ontwikkelen geavanceerde zoekalgoritmes en digitale diensten."
  • What: "We bieden een zoekmachine, online advertenties, en diverse online tools."

Tesla:

  • Why: "We streven naar een duurzamere toekomst zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen."
  • How: "We innoveren in elektrische voertuigen en hernieuwbare energieoplossingen."
  • What: "We produceren elektrische auto's en zonne-energiesystemen."

Ikea:

  • Why: "IKEA's doel is om betaalbaar wonen mogelijk te maken voor iedereen"
  • How: "Ze bereiken dit door efficiënte productie, duurzaamheid, en zelfbediening in hun winkels"
  • What: "Het aanbieden van meubels, woonaccessoires en huishoudelijke producten voor een betaalbare prijs"

Je ziet het, elke waarom heeft te maken met betekenis. Zo zet Tesla zich in voor duurzaam transport en wil Ikea betaalbaar wonen mogelijk maken voor iedereen. Door te beginnen met de ‘Why?’, motiveer je je medewerkers, klanten, stakeholders en andere betrokkenen om zich in te zetten voor jouw bedrijf of organisatie.

Extra tips voor jouw copywriting

Als je werkt met de Why als startpunt, kun je de How en What hierop aansluiten. Daardoor zijn identiteit en imago één geheel. De cirkel is dan rond. Neem tijdens het vastleggen van je Why ook onderstaande tips mee:

1. Betrek iedereen bij het ontdekken van de Why:

Iedereen in je organisatie heeft waardevolle inzichten over waarom de organisatie bestaat. Ga samen op ontdekkingstocht en luister naar de ideeën en overtuigingen van je medewerkers. De Why moet leven binnen jouw bedrijf en gedeeld worden door iedereen.

2. Neem de tijd voor het formuleren van de Why:

Hoewel er altijd veel te doen is, is het de moeite waard om de tijd te nemen voor het opstellen van de Why. Een goed gedefinieerde Why maakt latere stappen gemakkelijker en efficiënter. Het bespaart uiteindelijk tijd en energie.

3. Durven te kiezen en je doelgroep bepalen:

Maak bewuste keuzes bij het bepalen van je doelgroep en zorg ervoor dat je Why, How en What hierop aansluit. Het is beter om een specifieke doelgroep echt te bereiken dan te proberen iedereen aan te spreken en niemand te raken. Durf te kiezen en richt je op je meest relevante doelgroep.

4. Regelmatige evaluatie van de Why:

Net zoals je periodiek onderhoud pleegt aan een auto, huis of zelfs je haar, is het belangrijk om af en toe de Why van je organisatie te evalueren. De markt evolueert, klantbehoeften veranderen en technologie ontwikkelt zich constant. Zorg ervoor dat je Why, How en What nog steeds relevant zijn en pas ze zo nodig aan om in te spelen op veranderingen.

Wanneer start jij met de ‘Why’?

Nu je een idee hebt hoe je als merk of organisatie klanten bindt met de ‘why’, is het tijd om dit toe te passen in je copywriting. Dus, begin met de 'why' en laat dit de drijvende kracht zijn achter je copywriting en je hele organisatie. Het zal je helpen om een diepere impact te maken en je onderscheiden van de rest. Onthoud wel, het opstellen van een Why How What kost tijd en is zeker niet zo makkelijk als het lijkt. Zoals Simon Sinek ook zegt: veel bedrijven weten niet wat hun ‘why’ is. Of ze denken het te weten maar het blijkt helemaal geen ‘why’ te zijn.

Hier kunnen wij je bij helpen. Wil jij een krachtige Why How What opstellen en daardoor meetbaar meer omzet? Ons creatieve online marketing team staat te popelen om samen met je aan de slag te gaan. Neem contact met ons op!